Patiënt helpt mee aan eigen veiligheid

Op 25 april 2007 gaven artsen, verpleegkundigen en ziekenhuizen te kennen dat zij samen met patiëntenorganisaties een actieprogramma op gaan stellen om het aantal medische missers in ziekenhuizen snel en fors terug te dringen. De NPCF wil voor de hand liggende verbeteringen nu al inzetten, en spoort ziekenhuizen aan de patiëntveiligheidskaart in productie te nemen voor hun patiënten. Op de kaart staan tips die patiënten  kunnen gebruiken voor en tijdens hun behandeling in het ziekenhuis ter verhoging van hun eigen veiligheid.

De kaart is getest onder patiënten van de Isala klinieken in Zwolle en het UMC Utrecht. Uit dit onderzoek blijkt dat patiënten zeer positief oordelen over de patiëntveiligheidskaart. Ook blijkt dat de reactie van artsen en verpleegkundigen op patiëntvragen van grote invloed is. Daarom is een handleiding gemaakt voor de organisaties en zorgverleners die de patiëntveiligheidskaart aan hun patiënten ter beschikking stellen.

De patiëntveiligheidskaart en de gebruikshandleiding zijn ontwikkeld door de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie in samenwerking met het met het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging, de Orde van Medisch Specialisten, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Isala klinieken. Het project werd gefinancierd door ZONMw.  De Patiëntveiligheidskaart en de gebruikshandleiding zijn te downloaden via de website van het Platform Patiëntveiligheid: www.platformpatientveiligheid.nl.

Bron: NPCF

npcf-logo.png