Franciscus Ziekenhuis stapt over op Laserband

Voorheen gebruikte het Franciscus Ziekenhuis met de hand beschreven kaartjes die in een kunststof polsband werden gestoken. Aanleiding voor een nieuwe polsband was het project waarbij de patiëntenlogistiek opnieuw werd ingericht. Door implementatie van Connector van iSOFT ontstonden er mogelijkheden om een barcode op polsbanden te printen vanuit het Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS). Daarnaast was de oude methode van patiëntidentificatie relatief foutgevoelig en arbeidsintensief.

“Alvorens de overstap naar Laserband is een pilot gehouden om te inventariseren wat we tegen konden komen, maar problemen waren er eigenlijk niet”, aldus Kees Vink, projectleider bij het Franciscus Ziekenhuis. “Ook de implementatie van de Laserband heeft geen problemen opgeleverd”. De training van het verplegend personeel vond plaats op de werkplek. Daarbij is gebruik gemaakt van de instructiekaarten die door Laserband zijn verstrekt. De acceptatie onder het personeel is hoog.

Iedere afdeling van het ziekenhuis heeft een printer met meerdere laden waardoor decentrale opname mogelijk is. Het ziekenhuis had de wens het ponskaartsysteem af te schaffen, maar er werd nog veel gewerkt met ponskaartafdrukken. Op ieder vel Laserband worden naast een polsband 20 etiketten bedrukt, deze vervangen de ponskaartafdrukken.

Het Franciscus Ziekenhuis heeft gekozen voor Laserband vanwege de hoge kwaliteit van de polsband en de goede aansluiting op het ZIS. Laserband bleek ook een voordelige oplossing, doordat op laserprinters wordt geprint en er kan worden bespaard op handelingen van verpleging. Daarnaast kon het Franciscus Ziekenhuis met het vervangen van ponskaartafdrukken door etiketten besparen op de aanschaf van een nieuwe ponskaartmachine.

Over Franciscus Ziekenhuis
Het Franciscus Ziekenhuis is met 472 erkende bedden, ongeveer 100 medisch specialisten en ruim 1400 hulpverleners en ondersteunende medewerkers groot genoeg om vrijwel alle facetten binnen de zorg in eigen huis te hebben. Anderzijds is het ziekenhuis klein genoeg om snel te kunnen inspelen op vragen van patiënten en ontwikkelingen in de omgeving. Het Franciscus Ziekenhuis is een moderne zorgaanbieder die oog heeft voor een doelgerichte samenwerking met andere zorgaanbieders en kwaliteitsbevordering en die openstaat voor nieuwe en vernieuwende ontwikkelingen. 

franciscus.gif