HagaZiekenhuis gebruikt Laserband voor patiënt identificatie

Een belangrijk aspect voor patiëntveiligheid is het accuraat identificeren van een patiënt, zo ook voor het Haga ziekenhuis. Sinds 2008 gebruikt Haga hiervoor Laserband, een patiënt polsband die in elke A4-printer bedrukt kan worden.

 

Implementatie

Een belangrijke reden om voor Laserband te kiezen was het gemak van implementatie, doordat Laserband een multi platform oplossing biedt en daarmee gebruikt maakt van de bestaande infrastructuur. Vrijwel elke laserprinter is geschikt om polsbanden met barcode en patiëntgegevens te printen. De polsband print functie zit in het SAP/Siemens ZIS ingebouwd die binnen het Haga ziekenhuis wordt gebruikt. 

 

Patiëntveiligheid en barcoderegistratie

Voordat Haga Laserband gebruikte waren de polsbandjes handgeschreven en zonder barcode, sinds de invoering van Laserband is de leesbaarheid verbeterd en door de gelamineerde laag zijn de gedrukte gegevens beschermd tegen vloeistoffen. Ook werd het mogelijk van barcodes gebruik te maken, wat ervoor zorgt dat processen soepeler verlopen. Deze zaken dragen bij aan een verbeterde patiëntveiligheid binnen het ziekenhuis.

 

Oude methode 

Handgeschreven polsband met insteekkaart, onbeschermd tegen vloeistof. De drukknopen kunnen naar lange tijd ook oncomfortabel aanvoelen en vormen een groeinest voor bacteriën.

 

Nieuwe methode 


Geprinte polsband met data die leesbaar en scanbaar is. Data is beschermd tegen vloeistof door laminatie laag en is comfortabel om de pols door het sluitsysteem zonder drukknopen.

 

Video presentatie

 
Waarom identificatie polsbanden gebruiken?

 Het niet correct identificeren van een patiënt is een van de grootste risico’s voor patiënt veiligheid. 

  • Onderzoek van “US Institute of Medicine” heeft uitgewezen dat in Amerika 98.000 mensen jaarlijks overlijden door medische fouten die te voorkomen zijn.
  • Overlijden door medische fouten is een van de grootste doodsoorzaken in Amerika

  • US Institute of Healthcare Improvement schat dat er jaarlijks 15 miljoen medische fouten plaatsvinden

  • De “Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations” ziet patient identificatie als de belangrijkste patient veiligheid oplossing

  • Verkeerde identificatie van patiënten is een grotere doodsoorzaak dan auto ongelukken.

Waarom Laserband?
 

Bewezen methode – Wordt wereldwijd in meer dan 5000 ziekenhuizen gebruikt en in Nederland door 12 van de 145 ziekenhuizen. Door o.a. HagaZiekenhuis en het UMCG.

 

Gepatenteerd product – biedt voordelen die andere producten niet kunnen bieden.

 

Dé link tussen - elektronisch patienten dossier, ZIS, behandelingen, medicatieregistratie, bloedregistratie, onderzoeksresultaten en meer.

 

Is geschikt voor alle soorten patienten – Volwassenen, kinderen, baby's en bariatrische patienten.

 

 

Laserband voordelen

Patient veiligheid – Gepatenteerde zelf-laminerende polsbanden zijn water- en alcohol-bestendig en beschermen kritische data veel beter dan niet gelamineerde polsbanden.

 

Patient Comfort – Ontworpen om de contouren van pols van de patiënt te volgen, daarnaast zijn er geen “drukknopen” of ander oncomfortabele uitsteeksels.

 

Makkelijk te implementeren – Geen cartridges of speciale printers nodig. Bestaande Laserprinters zijn geschikt om de polsbanden te printen.

 

Betrouwbaar barcode systeem – De gelamineerde polsbanden faciliteren het efficient scannen van barcodes, betrouwbare patiënt registratie, identificatie, elektronische medicatie administratie, en meer.

 

Kostenbesparend – Duurzame polsbanden die lang meegaan. Maakt aanschaf van extra hardware en cartridges overbodig.

 

Informatiepakket & Zorg & ICT beurs

 

Heeft u interesse? Vraag nu een informatiepakket aan. Ook kunt u een demonstratie van Laserband zien op de Zorg & ICT beurs bij de stand van Bossers & Cnossen A.101 en de stand van Lexmark C.132.

 

Gratis toegangskaarten zijn bij ons verkrijgbaar, vraag hiernaar via email of telefoon.